Hoe kan je oud ijzer recyclen?

Gepost op: 27 februari 2023

Tegenwoordig is het belangrijk om oog te hebben voor het milieu. Deze trend is al een aantal jaren aan de gang en wordt steeds belangrijker. Het correct recyclen van materialen is een van de onderdelen van deze trend. Er zijn veel verschillende materialen, die goed gerecycled kunnen worden, mits goed gescheiden ingezameld. Oud ijzer is materiaal dat uitstekend gerecycled kan worden. Wil jij weten hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan snel verder.

Verschillen tussen ijzer, staal en metaal
IJzer, staal en metaal kunnen goed gerecycled worden. De verschillende materialen lijken op elkaar. Voor iemand die hier niet dagelijks mee te maken heeft, is het verschil niet altijd te zien. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen tussen deze materialen. IJzer wordt gewonnen uit erts en wordt gezien als een soort metaal, net als koper, goud en zilver. Als er ongeveer 2% koolstof aanwezig is in het materiaal, wordt het als ijzer gezien.

Metaal is een verzamelnaam voor verschillende materialen. Er zijn verschillende metalen, namelijk de ferrometalen (metalen met ijzer) en non-ferrometalen (metalen zonder ijzer). Beide soorten metalen kunnen goed gerecycled worden.

Staal is een vorm van ijzer. Door het toevoegen van extra koolstof wordt ijzer staal. In de bouw wordt dit materiaal veel gebruikt, omdat het erg sterk is.

IJzer recyclen
Veel metalen zijn tot wel 100% recyclebaar. Dat betekent dat het materiaal volledig hergebruikt kan worden. Door het hergebruiken van oude grondstoffen is het mogelijk om minder nieuwe grondstoffen te winnen. Dit is vanuit prijs- en milieuoogpunt gunstig. Omdat het materiaal gerecycled kan worden, is oud ijzer geld waard. Heb je dus ijzer liggen, bijvoorbeeld in de vorm van een oude fiets, een oude wasmachine of bouwmaterialen? Dan kan je dit verkopen aan een handelaar.

De prijs van ijzer gaat per dag op en neer. Daarnaast kan je voor verschillende metalen meer geld krijgen. Metalen als tin en koper zijn wat meer waard dan simpel staal. Het is daarom belangrijk om de verschillende materialen die je hebt om te verkopen goed te sorteren. Zo krijg je voor ieder materiaal de juiste prijs.

Verkoop aan een handelaar
Vaak wordt oud ijzer verkocht aan een handelaar. Deze handelaar verkoopt het oude ijzer op zijn beurt aan bedrijven die het materiaal kunnen recyclen. Heb je veel ijzer, dan zijn de meeste handelaren bereid om bij jou thuis te komen om het ijzer op te halen. Dit maakt het recyclen van oud ijzer erg gemakkelijk!

Delen