IJzer en metaal recycling – belangrijk voor onze toekomst

Gepost op: 2 juli 2020

IJzer en metaal zijn grondstoffen die volledig te recyclen zijn. IJzer is een overgangsmetaal. IJzer is grijs en dof van uiterlijk. Vaak spreken we over ijzer als we eigenlijk staal bedoelen. Staal is een mengsel van ijzer en koolstof. Metaal is de verzamelnaam voor verschillende soorten. Omdat metaal gewild is en daardoor waardevol, kan je voor je oud ijzer geld krijgen. Oud ijzer wordt al jaren verwoed verzameld door (oud) ijzer handelaren.

Het recyclen start natuurlijk eerst bij het verzamelen van het metaal. Daarna worden de metalen gesorteerd. De metalen kunnen met een grote kraan op de juiste sorteer plaats worden gelegd. Het uitzoeken van kleine metalen objecten kan ook met de hand gedaan worden.De metaal recycling federatie heeft een keurmerk in het leven geroepen. Vanaf 2008 is het verplicht om als bedrijf aan een MRF-keurmerk te voldoen. Het keurmerk is bedacht om zo milieuvriendelijk te recyclen. Omdat het steeds moeilijker wordt om bij nieuwe grondstoffen te komen, is het recyclen van materieel belangrijker geworden.

Ijzer en metaal recycling wordt dus steeds meer gebruikt en toegepast. Ongeveer 50 procent van de ijzer en metaalproductie is van gerecycled materiaal. Dat is goed nieuws, omdat het aan de ene kant werk oplevert en aan de andere kant beter is voor het milieu. De bodem wordt zo minder belast. Wanneer metaal en ijzer pas wordt gescheiden na afvalverbranding gaat er een groot gedeelte verloren. Het is dus belangrijk dat de metalen apart worden ingeleverd bij milieustraten. Voor bedrijven met veel metaalafval is het van belang om afval zo veel mogelijk op soort te scheiden. Hoe beter de verschillende soorten gescheiden worden ingeleverd, hoe meer geld er voor betaald wordt.

Er zijn al veel verschillende bedrijven druk met het recyclen van ijzer en metaal. Er worden verschillende toepassingen gebruikt om de opbrengst zo rendabel mogelijk te maken. Het gebruik van magneten is een belangrijk instrument om ijzer en metaal uit vuilnis te vissen. Voor de meer specifieke scheiding van de metalen zijn verschillende ingenieuze machines ontwikkeld. Het schroot wordt vervolgens gesmolten. Als het gesmolten is kan het in de juiste vorm gegoten worden. Als het schroot veel verschillende metalen bevat, dan wordt het metaal minder goed. Het metaal verliest dan kwaliteit. Het is dus van groot belang om zo min mogelijk gemengd schroot bij elkaar te smelten. Anders gaat de kwaliteit door de jaren hen achteruit.

Gelukkig zijn er heel wat knappe koppen die zich over dit probleem buigen. Want over 50 jaar zou het fijn zijn als we ijzer en metaal nog steeds kunnen toepassen in onze bouwwerken en in andere voorwerpen. IJzer en metaal recycling is dus prima te doen en van groot belang voor onze toekomst.  

Delen